Het magische druppeltje: lavendelolie

Lavendel is een van die dingen die iedereen kent, maar waarvan weinig mensen de volle reikwijdte van de voordelen kennen. Het is niet alleen esthetisch en aromatisch aangenaam; het heeft ook geneeskrachtige eigenschappen. Het gebruik van lavendel in de homeopathie is dus niet verrassend. Lavendelolie wordt vaak gebruikt voor zijn ontspannende en kalmerende werking, maar wist je dat het nog veel meer te bieden heeft?

Het magische druppeltje: lavendelolie

Ontspanning en stressverlichting

Dit is de klassieker. Lavendelolie staat bekend om zijn kalmerende effecten. Een paar druppels in een diffuser, en je waant je in een spa. Het is wetenschappelijk aangetoond dat het stress en angst kan verminderen. Dus, na een lange werkdag, voeg een paar druppels toe aan je bad en laat de stress van je afglijden.

Slaaphulp

Heb je moeite met slapen? Lavendel kan helpen. Onderzoeken hebben aangetoond dat de geur van lavendelolie de slaapkwaliteit kan verbeteren. Een druppel op je kussen, en je slaapt als een baby.

Huidverzorging

Lavendelolie is ook een favoriet in de wereld van huidverzorging. Het heeft antiseptische en ontstekingsremmende eigenschappen. Een beetje verdunde lavendelolie kan wonderen doen voor kleine brandwonden, snijwonden of zelfs acne.

Spijsvertering

Ja, je leest het goed. Lavendel kan ook bijdragen aan een gezonde spijsvertering. Het kan gasvorming verminderen en de beweging van voedsel binnen de darmen bevorderen. Maar let op: alleen orale inname van therapeutische kwaliteit lavendelolie is geschikt voor dit doel, en altijd in overleg met een zorgverlener.

Hoe gebruik je lavendelolie op de homeopathische manier?

Bij homeopathisch gebruik wordt lavendelolie vaak sterk verdund. Hier zijn een paar tips over hoe je het thuis kunt gebruiken:

Diffuser
Voor een rustgevende sfeer, voeg je een paar druppels toe aan een diffuser.

Inademing
Je kunt het direct uit de fles inhaleren of een druppel op een zakdoek doen voor onmiddellijke verlichting.

Topisch gebruik
Voor huidproblemen kun je het verdund aanbrengen op het getroffen gebied.

Veiligheidstips

Lavendelolie is veilig voor de meeste mensen, maar het is een krachtig middel. Hier zijn enkele veiligheidstips:

Allergie
Doe altijd een patchtest om er zeker van te zijn dat je niet allergisch bent.

Zwangerschap en borstvoeding
Hoewel het over het algemeen als veilig wordt beschouwd, raadpleeg altijd een arts als je zwanger bent of borstvoeding geeft.

Verdunnen
Onthoud dat minder meer is in de homeopathie. Altijd verdunnen voor gebruik op de huid of voor inname.

liefs Marion

Extra info

Als je ’s nachts wakker ligt: Hoe kom je weer in slaap?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *