Hoe ontstaat kramp en wat kun je er tegen doen?

Kramp: een plotselinge, onvrijwillige en vaak pijnlijke samentrekking van een spier of een groep spieren. Het is een ervaring die bijna iedereen wel eens heeft gehad, en hoewel het vaak voorkomt in de kuiten of bovenbenen, kan het net zo goed opduiken in de armen, rug, buik of handen. Maar hoe ontstaat kramp eigenlijk, en nog belangrijker, hoe kun je het voorkomen en er snel weer vanaf komen?

Hoe ontstaat kramp en wat kun je er tegen doen?

Wat is kramp en hoe ontstaat het?

Kramp ontstaat wanneer een spier, zonder dat je het wilt, plotseling en krachtig samentrekt. Dit kan enkele seconden tot enkele minuten duren. Er zijn verschillende factoren die het kunnen uitlokken, zoals uitdroging, tekorten aan bepaalde mineralen (zoals magnesium, kalium, calcium), overbelasting van spieren, een slechte bloedsomloop, of simpelweg het innemen van een ongemakkelijke positie voor een langere tijd. Ook tijdens de nacht, wanneer je lichaam ontspant maar soms ook in vreemde houdingen ligt, kan kramp toeslaan.

Hoe kun je kramp voorkomen?

Het voorkomen van kramp ligt in het onderhouden van een gezonde levensstijl en het letten op je lichaam. Hier zijn enkele tips:

Drink voldoende water gedurende de dag, vooral voordat je gaat sporten of wanneer het warm is. Uitdroging kan een directe oorzaak zijn van spierkrampen.

Zorg ervoor dat je voldoende mineralen binnenkrijgt die belangrijk zijn voor spierfunctie, zoals magnesium, kalium, en calcium. Bananen, zoete aardappelen, noten, en zuivelproducten zijn bijvoorbeeld goede bronnen.

Voordat je gaat sporten, is het belangrijk om je spieren goed op te warmen met lichte oefeningen of rek- en strekoefeningen. Na het sporten helpen cooling-down oefeningen je spieren te ontspannen en te herstellen.

Regelmatig bewegen, zelfs lichte activiteiten zoals wandelen, kan helpen je bloedsomloop te verbeteren en kramp te voorkomen.

Wat te doen als je toch kramp krijgt?

Zelfs met de beste voorbereiding kan het gebeuren dat je toch kramp krijgt. Hier zijn enkele tips om snel verlichting te vinden:

Zachtjes de spier rekken die in kramp is geschoten, kan helpen de spier te ontspannen. Bijvoorbeeld, als je het in je kuit hebt, probeer dan je been te strekken en je tenen naar je toe te trekken.

Zachtjes masseren kan ook helpen de spier te ontspannen en de pijn te verminderen.

Een warme douche of bad kan helpen gespannen spieren te ontspannen. Een koud kompres kan nuttig zijn om ontstekingen te verminderen als de spier nog pijnlijk is na de kramp.

Professioneel advies

Onthoud dat als je regelmatig last hebt van kramp zonder duidelijke oorzaak, het verstandig is om dit met een arts te bespreken. Er kan dan meer aan de hand zijn, en professioneel advies kan noodzakelijk zijn.

liefs Marion

Extra info

Fatshaming. Hoe diep geworteld is het in onze samenleving?
De meest irritante kwalen boven de 50
Als je ’s nachts wakker ligt: Hoe kom je weer in slaap?
Nachtelijk plassen: Oorzaken, tips en triggers

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *