De snelheid van veranderingen: Houd jij het allemaal nog bij?

Als ik aan mijn jeugd terugdenk, heb ik het gevoel dat alles in slow-motion ging. We hadden een zwart-wittelevisie met drie kanalen. Ja, drie. Geen afstandsbediening, geen streamingdiensten, gewoon je billen van de bank hijsen en naar de televisie strompelen om het kanaal te veranderen. Ik denk dat je het wel herkent. En nu? Ik kan niet eens bijhouden hoeveel streamingdiensten er zijn. Netflix, Disney+, Amazon Prime, Hulu, HBO Max, en dat zijn alleen nog maar de grote jongens. Het voelt alsof we van een koets met paarden naar een Ferrari met raketaandrijving zijn gegaan. Al die veranderingen, het lijkt wel of het leven met de dag sneller gaat.

De snelheid van veranderingen: Houd jij het allemaal nog bij?

Communiceren

Maar veranderingen zie je niet alleen bij de televisie en de streamingdiensten. Denk aan hoe we communiceren. Vroeger was bellen een hele gebeurtenis. Je ging zitten, pakte de telefoon (met draaischijf, uiteraard), en hoopte dat je geen verkeerd nummer draaide. Nu? Iedereen heeft een supercomputer in z’n broekzak waarmee je kunt bellen, sms’en, appen, facetimen, zoomen, skypen… Ik raak al buiten adem als ik het allemaal opsom.

Social media

En dan heb ik het nog niet eens gehad over de sociale media. Facebook, Instagram, Twitter (of heet dat nu X?), TikTok… Ik weet niet meer waar ik moet beginnen of eindigen. Toen ik begon met Facebook, was het nog een manier om contact te houden met vrienden van de middelbare school. Nu lijkt het alsof iedereen een fulltime baan heeft aan het posten van perfecte vakantiefoto’s en kattenvideo’s. En zeg nou eerlijk, hoe vaak heb je stiekem een foto met een filter bewerkt omdat je dacht dat het net wat mooier was?

Hey Google!

Laten we niet vergeten hoe technologie onze huizen is binnengedrongen. Vroeger had je een radio en een platenspeler. Nu hebben we slimme luidsprekers die tegen ons praten. “Hey Google, doe het licht uit!” roep ik tegen mijn slaapkamerlamp. En weet je wat? Het werkt. Maar dan probeer ik tegen mijn broodrooster te praten en krijg ik niets terug. Dan besef ik dat ik te veel verwacht van technologie. Misschien is het tijd om het wat rustiger aan te doen?

Is het beter?

Soms vraag ik me af of al deze veranderingen wel echt beter zijn. Natuurlijk, het is handig om vanuit huis te werken en om te videochatten met familie aan de andere kant van de wereld. Maar tegelijkertijd is het allemaal zo snel gegaan dat ik me afvraag of we niet iets verloren zijn onderweg. Persoonlijk contact bijvoorbeeld. Of het vermogen om echt te luisteren naar wat iemand te zeggen heeft. Nu worden gesprekken vaak onderbroken door meldingen, telefoontjes of de nieuwste serie die je moét zien.

Surfen op een golf

Als je net als ik bent, dan voel je je soms een beetje overweldigd door al deze veranderingen. Het is als surfen op een golf en je hoopt maar dat je er niet vanaf valt. En toch, hoe meer ik erover nadenk, hoe meer ik besef dat we als mensheid al heel wat hebben doorstaan. Van de uitvinding van het wiel tot de maanlanding, we hebben ons altijd aangepast aan veranderingen. Dus ja, het kan soms een beetje duizelingwekkend zijn, maar het is ook best opwindend, toch?

liefs Marion

Extra info

Doe Maar: Het Nederlandse popfenomeen
De geschiedenis van Rock ‘n’ Roll
Muziekfestivals en concerten uit vroegere tijden

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 50enzo.nl

Eén reactie:

  1. Soms luistert Google nog beter dan je partner

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *