Wat doe je met de smartphone als je slaapt?

In het digitale tijdperk is de smartphone voor velen een onafscheidelijke metgezel geworden. Het is het laatste wat je ziet voor het slapengaan en vaak het eerste als je wakker wordt. Maar wat doe je precies met je smartphone als je naar dromenland vertrekt?

Wat doe je met de smartphone als je slaapt?

Het nachtkastje scenario

De meeste mensen leggen hun smartphone op het nachtkastje voordat ze gaan slapen. Het is handig voor de late-night social media scrolls en het functioneert ook als een wekker. Echter, het blauwe licht dat door het scherm wordt uitgestraald, kan je slaapkwaliteit beïnvloeden. Er zijn apps beschikbaar die dit licht filteren, maar het is ook verstandig om de telefoon een uurtje voor het slapengaan weg te leggen.

De “Niet Storen” modus

De “Niet Storen” modus is een zegen voor diegenen die ongestoord willen slapen, maar nog steeds bereikbaar willen zijn voor noodgevallen. Je kunt specifieke contacten toestaan om door te dringen door de stilte, zodat je altijd bereikbaar bent voor je dierbaren.

Sleep tracking apps

Vele apps zijn beschikbaar die je slaap analyseren en je tips geven om je slaapkwaliteit te verbeteren. Je smartphone kan een tool zijn om je slaapgewoonten beter te begrijpen. Door je smartphone onder je kussen of matras te plaatsen, kunnen deze apps je slaapfasen en -kwaliteit bijhouden. Doe dit echter niet te vaak, want je kunt je smartphone beter verder weg leggen (in verband met straling).

Het oplaad dilemma

De hele nacht opladen kan handig zijn, maar is het goed voor de batterij? Experts adviseren tegen het overladen van smartphones, en veel moderne toestellen hebben nu functies die het opladen stoppen zodra de batterij vol is.

Brandgevaar ’s nachts opladen?

Het ’s nachts opladen van je smartphone kan enig brandgevaar met zich meebrengen, vooral als het apparaat of de oplader defect is, of als je een niet-goedgekeurde oplader gebruikt. Oververhitting kan optreden als de batterij continu wordt opgeladen, zelfs nadat deze 100% bereikt heeft, hoewel veel moderne smartphones zijn uitgerust met functies om overladen te voorkomen.

Het is altijd een goed idee om te zorgen voor een goed geventileerde ruimte wanneer je je telefoon oplaadt en om goedgekeurde opladers te gebruiken. Het loskoppelen van de oplader zodra de batterij vol is, kan ook helpen om risico’s te minimaliseren.

Digital Detox

Sommige mensen kiezen voor een volledige digital detox door hun smartphone in een andere kamer te laten tijdens het slapen. Dit helpt om de verleiding te weerstaan van het checken van meldingen midden in de nacht en bevordert een betere nachtrust.

Gezonde balans

Het is belangrijk om een gezonde balans te vinden die werkt voor jouw persoonlijke en digitale leven. Of je nu kiest voor het gemak van het hebben van je smartphone binnen handbereik, of de rust van een nachtelijke digital detox, het belangrijkste is om je nachtrust te prioriteren voor een frisse start van de volgende dag.

Liefs Marion

Extra info

Als je ’s nachts wakker ligt: Hoe kom je weer in slaap?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *