Mojito – Zomerse recepten

Mojito - Zomerse recepten

Als je nou een echte verfrissing zoekt op een warme zomerdag, dan raad ik je de Mojito aan. De Mojito is als een welkom briesje, tijdens een snikhete dag. Het originele recept is met soda(bruis)water (en suiker of suikersiroop) of Spa rood. Zelf maak ik hem graag met Tonic (ik hou wel van een bittertje) of Spa citroen (voor Rob). Het is maar net waar je van houdt.

Met de witte rum kun je wat variëren. Meestal maak ik de Mojito van witte Bacardi, maar ik doe er ook wel eens een scheut Bacardi Lemon in. Ook hartstikke lekker!

Internationeel succes

Als je eenmaal dit drankje hebt gedronken, begrijp je direct waarom deze zomerse cocktail zo’n internationaal succes is.

Wat heb je nodig?

Witte rum (30 ml)
Bruiswater (120 ml)
Een halve Limoen (of limoensap)
2 eetlepels suiker (of suikersiroop)
Takjes verse munt
Crushed ijs

Bereiding

Kneus de verse muntblaadjes voor je ze in het glas doet.
Voeg een partje limoen toe.
Stamp alles even met een stampertje, zodat alle sappen goed vrijkomen.
Vul het glas met crushed ice.
Schenk de rum over het ijs.
Voeg de soda toe en schenk het glas vol.
Even roeren en naar smaak de suiker toevoegen.

De oorsprong van de Mojito

De Mojito vindt zijn oorsprong in Cuba. De kans is groot dat het daar op de suikerplantages is ontstaan. Eigenlijk was de Mojito bedoeld als medicijn. Inmiddels is het drankje door zijn verfrissende smaak, eerder een feestje om te drinken. Over de herkomst van de naam bestaan verschillende theorieën. Mogelijk is de naam afgeleid van de mojosaus waar soms citroen door gemengd wordt. Ook kan de naam afgeleid zijn van het Spaanse woord mojado dat nat betekent.

Mojito Venezolano

Een bekende variatie is een Mojito Venezolano, het drankje op Venezolaanse wijze, waarbij twee aardbeien met de rietsuiker, limoen en munt worden fijngestampt. In plaats van aardbei kunnen ook andere soorten zacht fruit gebruikt worden, zoals sinaasappel en passievruchten. Door toevoeging van vruchtensiroop wordt de vruchtensmaak wat versterkt.

Mojito - Zomerse recepten

Meer informatie

Meer lekkernijen vind je in onze rubriek ‘Lekker’
Waarom 50-plussers die Whisky drinken aantrekkelijker zijn

Bronvermelding

Tekst & fotografie: Marion Middendorp

Mojito - Zomerse recepten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *