De strijd tegen keelpijn. Waar komt het vandaan?

Keelpijn is een veelvoorkomende klacht die iedereen wel eens treft. Het kan variëren van een mild ongemak tot een heftige pijn die het slikken en spreken bemoeilijkt. Het kan een symptoom zijn van een verkoudheid, keelontsteking, griep… maar wat kun je er aan doen? Want je wilt natuurlijk zo snel mogelijk van de pijn! Logisch.

De strijd tegen keelpijn. Waar komt het vandaan?

Wat veroorzaakt keelpijn?

Keelpijn kan door verschillende factoren worden veroorzaakt. De meest voorkomende oorzaken zijn:

Virale infecties
Verkoudheid en griep zijn de meest voorkomende virale infecties die keelpijn veroorzaken.

Bacteriële infecties
Streptokokken, een type bacterie, kan een streptokokkeninfectie veroorzaken, wat leidt tot ernstige keelpijn.

Allergieën
Allergische reacties op pollen, huisstofmijt of dieren kunnen ook keelpijn veroorzaken.

Droge lucht
Droge binnenlucht, vooral in de winter, kan de keel irriteren en pijn veroorzaken.

Roken of blootstelling aan rook
Tabaksrook is niet alleen schadelijk voor de longen, maar irriteert ook de keel.

Meer dan alleen pijn

Keelpijn is meer dan alleen een vervelend gevoel. Het kan gepaard gaan met verschillende andere symptomen die je welzijn en dagelijks functioneren beïnvloeden. Een van de meest opvallende aanvullende symptomen is een schorre of hees stem. Dit kan vooral merkbaar zijn in de ochtend of na langdurig praten. Het is een teken dat de keelontsteking invloed heeft op je stembanden.

Een ander veelvoorkomend symptoom is moeite met slikken. Dit kan variëren van een lichte irritatie tot een ernstig ongemak, waardoor het eten van vast voedsel of zelfs het drinken van vloeistoffen pijnlijk of uitdagend wordt. Dit symptoom wordt vaak erger als de keelpijn toeneemt en kan soms leiden tot verminderde eetlust of uitdroging als niet goed wordt gehandeld.

Opgezwollen lymfe

Opgezwollen lymfe in de nek zijn ook een veelvoorkomend teken van keelpijn. Deze zwelling is een reactie van je immuunsysteem op de infectie of irritatie die de keelpijn veroorzaakt. De opgezwollen lymfe kunnen voelbaar of zelfs zichtbaar zijn en kunnen gevoelig zijn bij aanraking.

Tot slot kan er ook roodheid in de keel of het verschijnen van witte vlekken op de amandelen zijn. Roodheid wijst op ontsteking en irritatie, terwijl witte vlekken kunnen duiden op een bacteriële infectie, zoals streptokokken. Deze symptomen kunnen het beste worden beoordeeld door een medische professional, vooral als ze gepaard gaan met andere ernstige symptomen zoals koorts of een langdurige keelpijn.

Wanneer is het meer?

Soms kan keelpijn een symptoom zijn van een ernstiger aandoening. Het is belangrijk om medische hulp te zoeken als je keelpijn gepaard gaat met:

  • Koorts
  • Uitslag
  • Moeite met ademhalen of slikken
  • Aanhoudende keelpijn die niet verbetert met zelfzorg

Hoe weet je of je keelontsteking hebt?

Het herkennen van een keelontsteking, of faryngitis, kan worden gedaan aan de hand van verschillende symptomen en tekens. Hier zijn enkele belangrijke indicatoren:

Keelpijn is het meest voor de hand liggende symptoom. De pijn kan constant zijn of vooral gevoeld worden bij het slikken. Vaak kun je roodheid of zwelling in de keel zien bij het kijken in een spiegel met een goede lichtbron. Dit duidt op ontsteking.

Door de zwelling en pijn kan het slikken van voedsel of vloeistoffen ongemakkelijk of pijnlijk zijn. De lymfe in je nek kunnen opzwellen en gevoelig zijn, wat wijst op een infectie. Witte vlekken of strepen op de amandelen kunnen een teken zijn van een bacteriële infectie, zoals streptokokken. In sommige gevallen kan keelontsteking gepaard gaan met koorts.

Hoe verzacht je keelpijn?

Gelukkig zijn er veel manieren om keelpijn te verzachten:

Voldoende rust
Rust helpt het lichaam te herstellen.

Hydratatie
Drink veel water. Warme dranken zoals thee met honing kunnen bijzonder verzachtend zijn.

Zoutwater gorgelen
Gorgelen met warm zoutwater kan zwelling verminderen en bacteriën doden.

Vermijd irritante stoffen
Stop met roken en vermijd rokerige ruimtes.

Keelpastilles en sprays
Deze kunnen tijdelijke verlichting bieden.

Is honing goed tegen keelpijn?

Honing kan effectief zijn tegen keelpijn. Het werkt als een natuurlijk verzachtend middel, wat betekent dat het de keel kan coaten en tijdelijke verlichting kan bieden van de pijn en irritatie. Honing heeft ook antibacteriële eigenschappen, wat kan helpen bij het bestrijden van infecties, hoewel het minder effectief is tegen virale infecties, die vaak de oorzaak zijn van keelpijn. Het toevoegen van honing aan warme thee of gewoon het direct consumeren kan helpen bij het verzachten van een zere keel. Het is echter belangrijk om te onthouden dat honing niet geschikt is voor kinderen onder de één jaar vanwege het risico op botulisme.

Hoe lang duurt een zere keel?

De duur van een zere keel kan variëren, afhankelijk van de oorzaak:

Virale keelpijn
Als je zere keel veroorzaakt wordt door een virale infectie, zoals een verkoudheid of griep, duurt het meestal 5 tot 7 dagen. Soms kan het iets langer aanhouden, maar het verbetert meestal zonder specifieke medische behandeling.

Bacteriële keelpijn
Een keelpijn veroorzaakt door een bacteriële infectie, zoals streptokokken, kan langer aanhouden en vereist meestal behandeling met antibiotica. Na het starten van een antibioticakuur kunnen de symptomen binnen 24 tot 48 uur beginnen te verbeteren, maar het is cruciaal om de volledige kuur af te maken om herhaling of complicaties te voorkomen.

Allergieën of nilieu-irritaties
Als je zere keel het gevolg is van allergieën of blootstelling aan bijvoorbeeld sigarettenrook of droge lucht, zal de duur afhangen van hoe lang je hierin bent blootgesteld.

Wanneer naar de dokter?

Als je keelpijn langer dan een week aanhoudt, of als je ernstige symptomen ervaart zoals hierboven vermeld, is het belangrijk om medische hulp te zoeken.

Luister naar je lichaam

Keelpijn kan een hinderlijke onderbreking zijn van je dagelijkse leven, maar met de juiste zorg en aandacht kan het snel worden aangepakt. Onthoud dat, terwijl veel gevallen van keelpijn met eenvoudige remedies kunnen worden behandeld, het belangrijk is om alert te blijven op symptomen die duiden op ernstigere aandoeningen.

Liefs Marion

Extra info

Wat is het verschil tussen verkoudheid en griep?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *