Een dagje Den Haag: Wat is absoluut een bezoekje waard?

Den Haag, de stad die rijk is aan historie, cultuur en charmante hoekjes, is een perfecte bestemming voor een dagje uit. Laten we een virtuele wandeling maken door deze prachtige stad en ontdekken wat je absoluut niet mag missen.

Den Haag, de stad die rijk is aan historie, cultuur en charmante hoekjes, is een perfecte bestemming voor een dagje uit

Het Binnenhof en de Ridderzaal

We beginnen onze dag in het hart van de Nederlandse politiek: het Binnenhof. Dit eeuwenoude complex is niet alleen de werkplek van politici, maar ook een plek vol geschiedenis en grandeur. Loop door de poorten en je voelt bijna de echo’s van eeuwenoude debatten en besluiten. De Ridderzaal, met zijn indrukwekkende gotische architectuur, is een absolute must-see. Hier wordt elke derde dinsdag van september de troonrede voorgelezen. Misschien heb je geluk en kom je een politicus tegen – hoewel de meeste van hen net gewone mensen zijn, zoals jij en ik.

Mauritshuis: Een kunstzinnig pareltje

Op een steenworp afstand van het Binnenhof vind je het Mauritshuis, een museum dat bekend staat om zijn schitterende collectie schilderijen uit de Gouden Eeuw. Van Vermeer’s “Meisje met de parel” tot Rembrandt’s zelfportretten, elk stuk vertelt een verhaal. Neem je tijd om te genieten van de verfijnde details en de rijke kleuren. Vergeet niet om even stil te staan bij “Het puttertje” van Fabritius – het kleine schilderijtje dat een grootse indruk maakt.

Koninklijke stallen en Paleis Noordeinde

Na het bewonderen van kunst, is het tijd om een koninklijk tintje aan je dag toe te voegen. Wandel naar Paleis Noordeinde, het werkpaleis van Koning Willem-Alexander. Hoewel je niet binnen kunt kijken, is de buitenkant op zichzelf al indrukwekkend. Een klein stukje verderop vind je de Koninklijke Stallen. Met een beetje geluk kun je een glimp opvangen van de koninklijke paarden en koetsen. Wie weet, misschien heb je zelfs een kans om een praatje te maken met een van de stalknechten, die je vast en zeker een leuk verhaal kunnen vertellen.

Lunchen bij De Haagse Mart (en ja, het is Haagse Mart, zonder K)

Na al die indrukken begint de maag te rommelen. Gelukkig is er de Haagse Mart, een van de grootste openluchtmarkten van Europa. Hier kun je genieten van een scala aan gerechten uit alle hoeken van de wereld. Of je nu zin hebt in een vers visje, een authentieke Hollandse haring of iets exotischers, de markt biedt het allemaal. Terwijl je van je lunch geniet, kun je mensen kijken en je laten meevoeren door de levendige sfeer. Misschien scoor je nog een leuk souvenirtje voor thuis ook!

De Passage: Een historische winkelervaring

Met een volle buik is het tijd voor wat ontspannend winkelen. De Passage, een prachtige overdekte winkelgalerij uit de 19e eeuw, biedt een unieke mix van boetiekjes en gespecialiseerde winkels. De architectuur alleen al is de moeite waard, met zijn elegante glazen dak en verfijnde details. Of je nu op zoek bent naar een bijzonder boek, een elegant kledingstuk of gewoon wilt genieten van een kopje koffie in een sfeervolle omgeving, De Passage heeft het allemaal.

Een bezoek aan Scheveningen

Geen bezoek aan Den Haag is compleet zonder een uitstapje naar Scheveningen, de beroemde badplaats. Maak een wandeling over de boulevard, adem de zilte zeelucht in en geniet van het uitzicht op de zee. Als het weer het toelaat, is een wandeling over de pier een aanrader. Hier kun je, als je durft, zelfs een ritje maken in het reuzenrad, wat een prachtig uitzicht over de kust biedt. Voor een rustiger moment kun je neerstrijken op een van de terrasjes en genieten van een kopje thee of een glaasje wijn.

Afsluiten met een cultureel hoogtepunt: Het Vredespaleis

We eindigen onze dag in stijl met een bezoek aan het Vredespaleis. Dit imposante gebouw herbergt het Internationaal Gerechtshof en is een symbool van vrede en rechtvaardigheid. De prachtige tuinen zijn een oase van rust en bieden een perfecte plek om even na te denken over de dag. Het bezoekerscentrum biedt inzicht in de geschiedenis en het belang van het Vredespaleis. Het is een plek die niet alleen mooi is om te zien, maar ook een diepe indruk achterlaat door de boodschap die het uitdraagt.

liefs Marion

Extra info

Een bezoek aan de vlooienmarkt
De verhalen achter Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band van The Beatles
De swingende jazz van New Orleans

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *