Incontinentie, niks om je voor te schamen!

Een van die veranderingen naarmate we ouder worden, die vaak onbesproken blijft, is incontinentie – het onvermogen om urine of ontlasting op te houden. Het is een probleem dat vele mensen treft, vooral naarmate ze ouder worden, maar er rust een stigma op dat het moeilijk maakt om erover te praten, laat staan hulp te zoeken. Maar net als die grijze haren en die vermoeide ogen, is het iets dat velen van ons misschien zullen ervaren naarmate we ouder worden. En net als die andere veranderingen, is het iets dat we kunnen aanpakken. Laten we de schaamte doorbreken en ontdekken hoe we het kunnen aanpakken en beheersen.

Incontinentie, niks om je voor te schamen!

Wat is incontinentie?

Incontinentie is een medische aandoening waarbij je niet in staat bent om je urine- of ontlastingsuitscheiding te controleren. Dit kan leiden tot onverwachte lekkages, wat erg ongemakkelijk kan zijn. Maar weet je wat? Het is volkomen normaal en komt vaker voor dan je zou denken.

Welke soorten zijn er?

Incontinentie kan op verschillende manieren worden geclassificeerd, afhankelijk van de symptomen en de onderliggende oorzaken. Hier zijn de meest voorkomende soorten:

Stressincontinentie
Dit is de meest voorkomende vorm van incontinentie bij vrouwen, vooral degenen die zijn bevallen. Stressincontinentie treedt op wanneer fysieke beweging of activiteit – zoals hoesten, niezen, hardlopen of zwaar tillen – druk uitoefent (stress) op de blaas, waardoor urine lekt.

Aandrangincontinentie
Ook bekend als overactieve blaas, treedt op wanneer u een plotselinge, intense drang om te plassen ervaart, gevolgd door een onvrijwillig verlies van urine. U kunt ook de behoefte hebben om vaak te plassen, zelfs gedurende de nacht. Aandrangincontinentie kan worden veroorzaakt door verschillende medische aandoeningen of schade aan de zenuwen van de blaas.

Overloopincontinentie
Dit gebeurt wanneer de blaas niet volledig kan worden geleegd, wat resulteert in regelmatige of constante druppels urine. Dit kan het gevolg zijn van een obstructie of vernauwing van de blaasuitgang, of van een aandoening die de blaasspieren verzwakt, zoals diabetes of bepaalde neurologische aandoeningen.

Functionele incontinentie
Deze vorm treedt op bij mensen die fysieke of mentale problemen hebben die hen ervan weerhouden om op tijd naar het toilet te gaan. Bijvoorbeeld mensen met ernstige artritis die mogelijk niet snel genoeg naar het toilet kunnen lopen, of mensen met dementie die misschien niet denken om naar het toilet te gaan.

Gemengde incontinentie
Zoals de naam al aangeeft, ervaren mensen met gemengde incontinentie meestal een combinatie van stressincontinentie en aandrangincontinentie.

Elk van deze vormen kan verschillende oorzaken hebben en kan verschillende benaderingen van behandeling vereisen. Het is belangrijk om met een (huis)arts te praten als je symptomen ervaart, zodat je de juiste diagnose en behandeling kunt krijgen.

Vanaf welke leeftijd komt het vaker voor?

Incontinentie komt vaker voor naarmate mensen ouder worden. Het probleem van urine-incontinentie bij vrouwen wordt vaak erger na de menopauze. Bij mannen kan prostaatproblemen die vaker voorkomen met de leeftijd, ook leiden tot incontinentie. De exacte leeftijd waarop het vaker voorkomt, varieert echter van persoon tot persoon en kan afhangen van verschillende factoren, waaronder de algehele gezondheid en levensstijl​.

Het is belangrijk op te merken dat incontinentie op elke leeftijd kan voorkomen en dat het een behandelbare aandoening is. Als je problemen ervaart, is het altijd raadzaam medisch advies in te winnen.

Kun je genezen van incontinentie?

Incontinentie kan vaak worden behandeld, afhankelijk van de oorzaak. De mogelijkheid om volledig te genezen varieert echter en hangt af van een aantal factoren, waaronder het type incontinentie, de onderliggende oorzaak, de gezondheid en leeftijd van het individu en de beschikbare behandelingen.

Bekkenbodemspieroefeningen
Deze oefeningen, ook wel bekend als Kegel-oefeningen, kunnen helpen bij het versterken van de spieren die urine controleren. Ze kunnen bijzonder effectief zijn bij stressincontinentie.

Medicatie
Er zijn verschillende medicijnen beschikbaar die kunnen helpen de symptomen te beheersen, afhankelijk van het type incontinentie dat iemand heeft.

Medische hulpmiddelen
Voor vrouwen zijn er hulpmiddelen zoals pessaria of urine-incontinentie inzetstukken die kunnen helpen urineverlies te beheersen.

Chirurgie
In sommige gevallen kan een chirurgische ingreep nodig zijn om de oorzaak van incontinentie te behandelen, zoals een verzakking bij vrouwen of een vergrote prostaat bij mannen.

Levensstijlaanpassingen
Veranderingen in dieet, het verminderen van cafeïne en alcohol, stoppen met roken, en gewichtsverlies kunnen allemaal helpen bij het beheersen van symptomen van incontinentie.

Waarom schaamte?

Het is begrijpelijk dat incontinentie een bron van schaamte kan zijn. Onze samenleving legt veel nadruk op controle en zelfbeheersing. Het verliezen van controle over zoiets fundamenteels als de blaas- of darmfunctie kan als een inbreuk op die normen voelen. Maar, vergeet niet: jij bent meer dan je fysieke omstandigheden!

Incontinentie is geen zeldzaam verschijnsel. In feite, volgens de Continentie Stichting Nederland, lijden bijna 1 miljoen mensen in Nederland aan een vorm van incontinentie. Het treft mensen van alle leeftijden, geslachten en achtergronden. Dus je bent absoluut niet alleen!

Laten we het taboe doorbreken

Het is tijd om de schaamte rond incontinentie te doorbreken. We moeten dit onderwerp uit de taboesfeer halen en het normaliseren. Hoe meer we praten over incontinentie, hoe makkelijker het wordt voor mensen die er aan lijden om hulp te zoeken en de steun te krijgen die ze nodig hebben.

Als je worstelt met incontinentie, weet dan dat er hulp beschikbaar is. Er zijn verschillende behandelingen, van medicatie tot fysiotherapie en chirurgische ingrepen. Er zijn ook hulpmiddelen zoals incontinentiepads en ondergoed die je kunt gebruiken. Je hoeft je niet te schamen voor het zoeken naar hulp.

Het bespreken van incontinentie met je arts, vrienden of familie kan lastig zijn. Maar onthoud, erover praten is de eerste stap naar het krijgen van de hulp die je nodig hebt. Het is okay om hulp te vragen. Het is okay om over incontinentie te praten. En het is vooral okay je er niet voor te schamen!

liefs Marion

Extra info

Nachtelijke plassen: Oorzaken, tips en triggers
De impact van slechthorendheid op jou en de omgeving
Omgaan met dementie: Een persoonlijke en gemeenschappelijke uitdaging

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *