First man

First man

Op uitnodiging van Universal Pictures waren we gisterenavond aanwezig bij de première van de nieuwe bioscoopfilm First man. First man vertelt het verhaal van Neil Armstrong en zijn reis naar de maan. ‘Maar dat verhaal kennen we toch allang?’ denk je misschien. Die kans is inderdaad heel groot, dus je hoeft niet in spanning te zitten of hij die reis wel gaat maken. Het zou vreemd zijn als hij in de film ineens niet de eerste voet op de maan zou zetten, maar het feit dat je de afloop al weet, maakt de film echter niet minder intrigerend.

De film vertelt over het leven van Neil Armstrong, niet alleen over zijn reis naar de maan maar ook over zijn leven voordat hij astronaut werd. Voordat hij zijn voet op de maan zette, had hij al 78 missies als piloot uitgevoerd in een gevechtsvliegtuig. Ook heeft hij mee gewerkt bij het testen van experimentele vliegtuigen voor hij bij NASA in dienst kwam en de Apollo 11-missie mocht leiden.

Claire Foy

Ondanks dat de film 141 minuten mijn aandacht heeft weten vast te houden, heb ik na afloop niet het idee dat ik naar een samenhangend verhaal heb gekeken. Sommige stukken in de film gaan erg langzaam, maar op andere momenten vliegt de film door de tijd heen. De acteurs verzetten een prima job en vooral Claire Foy is meer dan geloofwaardig in haar rol. Prachtig om naar haar te kijken, maar ondanks de verschillende boeiende scenes, mist de film een bindende factor.

First man

Neil Armstrong

Hoe de schrijver Neil Armstrong heeft willen neerzetten, komt mij niet zo geloofwaardig over. Dat heeft niets te maken met de acteerprestaties van Ryan Gosling, maar door de schrijver wordt geprobeerd Neil Armstrong een bepaalde diepgang mee te geven, wat contrair is met de rest van het verhaal. Het stoïcijnse, gereserveerde karakter van Neil Armstrong en het verdriet om zijn overleden dochter, zorgen ervoor dat hij moeilijk benaderbaar is en nog moeilijker te doorgronden. Daar is op zich niets mis mee, maar deze beelden worden soms afgewisseld met een speelse ‘papa’.
Zijn missie vergt een behoorlijke passie en gedrevenheid. Dat gaat voor mijn gevoel niet samen met ‘de familieman’ zoals getracht is hem neer te zetten. Dat wringt en doet voor mijn gevoel de waarheid geweld aan. ‘Less is more’, had zijn personage – voor mij – geloofwaardiger gemaakt. Hij heeft die extra franje niet nodig.

First man

Barre omstandigheden

Het is indrukwekkend te zien hoe astronauten onder barre omstandigheden de reis moesten maken. Ingeklemd in een claustrofobisch compartiment, terwijl de moeren en de bouten uit de wanden dreigen te schieten. Niks geen luxe of comfort. Het lijkt wel alsof je door een mixer gaat en net zo lang door elkaar wordt geschud totdat je hersenen zijn veranderd in een soort van opgeklopte slagroom. Terwijl je dan ook nog eens scherp moet blijven nadenken. Absoluut mijn respect voor iedereen die dit heeft moeten ondergaan. En het gevoel van ‘respect’ is het gevoel dat mij de hele film bijblijft. Respect voor iedereen die aan dit traject heeft meegedaan.

First man

Terug in de tijd

Het is leuk terug te gaan naar de tijd van de zestiger jaren, hoe eenvoud de boventoon voerde. De simpliciteit van het bestaan, de inrichting van de huizen en de rolverdeling tussen man en vrouw is prachtig weergegeven. Je ziet deze eenvoud terugkomen in de bouw van de shuttles, het doet zelfs een beetje knullig of aandoenlijk aan. Je vraagt je af hoe zo’n shuttle ooit op de maan is gekomen. En die vraag houdt mij de rest van de film bezig. De film zet de ruimtewedloop tussen Amerika en Rusland scherp neer. Het was een prestigekwestie om Rusland ergens mee te overtroeven. Dat werd een landing op de maan. Als je ziet hoe vaak het mis ging, ten koste van flink wat mensenlevens, kun je je haast niet voorstellen dat het ooit écht is gelukt. Die vraag ging gedurende de film steeds meer aan mij knagen en ik ging zelfs bijna in de complottheorie geloven dat het allemaal niet waar was, zo onwaarschijnlijk werd het voor mij.

First man

Intiem verhaal

Wat de film bijzonder maakt is het inzoomen op het leven van Neil Armstrong, zodat er een intiem verhaal ontstaat over de periode 1961 tot de maanlanding in 1969. Enerzijds is hij bezig met een enorme stap voor de mensheid – om een deel van zijn eigen woorden maar te gebruiken – en anderzijds zie je het eenvoudige leven bij hem thuis. Neil Armstrong als man, vader en echtgenoot. De film wordt ondersteund met prachtige, meeslepende muziek. TOP met hoofdletters. De muziek komt nog eens extra bij je binnen door het geweldige geluid van het IMAX theater. Wat is dit toch een fantastisch theater.

First man

Overwinning

First Man vertelt niet alleen het verhaal van de overwinning en de prestaties van het Amerikaanse ruimtevaartprogramma, maar ook de mislukkingen, de verliezen en de weerstand van vele mensen. Het was natuurlijk een behoorlijk kostbare operatie, wat niet door iedereen in dank werd afgenomen.

First man

Synopsis

In navolging van het succes van hun met zes Oscars bekroonde hitfilm La La Land werken Oscarwinnend regisseur Damien Chazelle en steracteur Ryan Gosling opnieuw samen aan First Man van Universal Pictures. Deze film vertelt het boeiende verhaal van de NASA-missie die als doel had mannen naar de maan te sturen, met de nadruk op astronaut Neil Armstrong en de periode van 1961 tot en met 1969. Deze indringende persoonlijke vertelling is gebaseerd op het boek van James R. Hansen, en laat zien wat Armstrong en heel Amerika er wel niet voor over hadden om één van de gevaarlijkste expedities in de geschiedenis een succes te laten worden. Het scenario is afkomstig van Oscarwinnaar Josh Singer (Spotlight), en productie is in handen van Wyck Godfrey & Marty Bowen (The Twilight Saga, The Fault in Our Stars) en hun Temple Hill Entertainment productiemaatschappij, samen met Chazelle. Isaac Klausner (The Fault in Our Stars) treedt op als uitvoerend producent. DreamWorks Pictures co-financiert de film.

Trailer

Extra info

Meer leuke uittips & ervaringsverslagen
Meer spannende of leuke bioscoopfilms

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp

First man

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *