Mijn heerlijke, eigenwijze dominante kat

Dat klinkt bijna alsof de kat een prominente plek in je gezin heeft. Of dat hij de baas in huis is, en eigenlijk is dat ook wel een beetje zo. Katten zijn eigenwijs, willen naar buiten wanneer het hun uitkomt en dat geldt ook voor naar binnen gaan. Als je een kattenluikje hebt ben je hiervan gevrijwaard. Maar wie kent het niet, dat je in de avond laat staat te roepen: “Poekieeeee kom” en dat keer 50. Want jij wilt naar bed, maar je kat viert buiten feest. Nu ben ik opgegroeid met katten, dus wist direct toen ik mijn eigenwijze kat ophaalde, zodra hij naar buiten mag, dan moet er echt een kattenluikje komen. Ik zag mezelf al 100x per dag opstaan, deur open, deur dicht. En mijn kat maar lachen. Althans dat beeld had ik erbij.

Mijn heerlijke, eigenwijze dominante kat

Mijn poes

Mijn poes bleek achteraf een kater te zijn. Echt heel verwarrend. Voor zowel de dierenarts, als voor mij, toen ik mijn poes naar de dierenarts bracht voor een sterilisatie. Ik kon mijn poes rond de middag weer ophalen. Stond ik daar met rode konen dat de dierenarts zei, dat het geen poes was maar een kater. Hilariteit alom in de wachtkamer. Ik moest er zelf ook heel hard om lachen. En wat ik me niet realiseerde toen, was dat ik, tijdens mijn praatje met mijn kat, altijd prinsesje, meisje, tutje en dat soort dingen zei. En toen moest ik ineens omschakelen naar prinsje, kereltje, mannetje en klojo als hij weer eens in mijn schilderijen aan het balanceren was. Best wel hilarisch. Hij keek me in het begin ook aan, met een blik van “Wat zeg jij nou?”. Mijn kat is echt een bengel pur sang. Planten binnen overleven het niet, hij verscheurt ze gewoon. En hij lijkt zo lief.

Speeltjes

Heeft jouw kat ook duizend en één speeltjes? Yep de mijne wel. Laatst heb ik alles eens bij elkaar gezocht. En ja hoor een vuilniszak vol. Echt te verwend mijn kat, en vervolgens gaat hij er met mijn haar elastiekje vandoor. Die hij dan ook nog even doorbijt. Het lijkt nu alsof mijn kat een vervelende kat is, integendeel. Hij is een hilarische bengel met streken. Maar dat heb ik liever dan een kat die braaf in zijn mandje ligt, want dat is zo saai.

Plekjes

Heb ik een mooi mandje voor hem gekocht, ging hij er nooit in liggen, ook niet met zachte dwang. Uiteindelijk toch maar weer een ander mandje besteld. En ondanks dat ik wist dat katten super eigenzinnig zijn, trapte ik er toch weer in. Een mooi groot bouwwerk, met krabpalen, mandjes et cetera.

Nee niks van dat alles, meneer ligt liever op de bank, op mijn laptop, op de tafel en het liefst ligt hij in de plantenbak, waar ik courgettes en tomaten probeer te kweken, wel hilarisch overigens. De plantengieter stond er naast. Dus ik dacht ik jaag hem wel uit de plantenbak, want katten zijn niet zo’n fan van water. Nou de mijne wel hoor. Die staat gewoon te genieten.

Beestjes

Bij een kat kunnen verschillende beestjes voorkomen onder andere teken, vlooien en wormen. Teken en vlooien kun je meestal wel bestrijden met een vlooienkuur die ook teken doodt. Een teek kun je zelf ook nog verwijderen, wel erop letten dat je de hele teek verwijderd. Ik spoel de teken meestal door het toilet zodat ze niet weer de kans krijgen een nieuwe bloedbron te vinden.

Wormen is een ander verhaal, maar kunnen wel tegelijkertijd met vlooien voorkomen. Je kunt wormen zien in de ontlasting van de kat. Ook als je ze niet ziet, dan is het slim om wel regelmatig je kat te ontwormen.

Wormenkuur

Naast eten, drinken heeft een kat meer verzorging nodig. Je kunt je kat laten vaccineren tegen allerlei ziektes. Maar er zijn ook zelfzorgproducten zonder dat je naar de dierenarts moet. Een vlooienkuurtje op zijn tijd maar ook is het raadzaam om je kat regelmatig te ontwormen. Het is niet alleen van belang voor je kat, maar ook voor mensen. Bij een volwassen kat, kun je je kat 4x per jaar ontwormen, middels een kuurtje, als het een buitenkat is. Bij mijn kat kan ik het vaak al zien, hij is vaak in het veld te vinden, hij wordt dan mager. Dan is het de hoogste tijd om mijn kat te ontwormen. Bij een kat die nooit buitenkomt is 2 x per jaar voldoende.

Strijd

Het geven van een ontwormingskuur aan mijn kat is een enorme strijd ondanks dat ik hoor van anderen dat het bij hen een makkie is. En wat krijg je dan een tips van iedereen. Theedoek om hem heen doen, tussen je benen klemmen. Pilletje in een stukje worst doen. Pasta met een smaakje. Wat een gevecht iedere keer, bloed, zweet en tranen. Want ja dat pilletje moet er toch in. En wat kan een lief katje toch ontzettend tekeer gaan. Bijna angstaanjagend, bijna. Maar ik heb de oplossing gevonden en deze oplossing heeft Dierapotheker ook. Gewoon een pipetje! Scheelt een hoop strijd, en stress voor zowel de kat als voor mij!  

Extra info

De verzorging van een hond: Een liefdevolle taak met veel verantwoordelijkheden
Het afscheid van je huisdier, hoe ga je hiermee om?
Een huisdier tegen eenzaamheid: wel of niet doen?

Bronvermelding

Tekst: Karin de Vroedt
© afbeelding: 123rf.com & Karin de Vroedt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *