Bitcoins, heb jij het lef?

Jaren geleden, ergens in 2011 toen de bitcoins er nog maar net waren, kreeg ik een opdracht aangeboden die ik ook in bitcoins kon laten uitbetalen. De waarde van de Bitcoin was toen slechts een paar euro. Ik had er echter nog nooit van gehoord, had geen idee waar ik ze kon besteden en vond het allemaal erg vaag klinken. Ik besloot de opdracht gewoon in euro’s uit te laten betalen…

Domste beslissing ever

De domste beslissing ooit, want had ik het toen gewoon gedaan, dan was ik nu binnen geweest. Echt binnen. Maar ja, ik heb het niet gedaan omdat ik het risico niet durfde te nemen. Ik had duidelijk geen fingerspitzengefühl of domweg het lef er niet voor.

Bitcoin koers

In mijn omgeving zijn er zeker mensen (ik zal geen namen noemen) die in bitcoins hebben geïnvesteerd en de Bitcoin koers dagelijks goed in de gaten houden. Inmiddels ligt de koers op zo’n 7.700 euro, maar dat is ook wel eens rond de 20.000 euro geweest! Het fluctueert dus en het is afhankelijk wanneer je inspringt of en hoeveel je winst gaat maken. Als je kijkt naar die 20.000 euro kun je denken dat de bitcoin nu vrij laag staat en het interessant kan zijn om nu erin te springen, maar ja, als je bedenkt dat het ooit begonnen is met een waarde van 0,0001 euro, dan staat hij juist nu heel hoog. Waar doe je dus goed aan? Goede vraag, want zekerheden zijn er natuurlijk niet.

Wat is een Bitcoin

Een goede vraag, een bitcoin is een cryptovaluta en een globaal betaalmiddel. Het is de eerste munteenheid, of beter gezegd digitale valuta, dat werkt zonder een centrale bank of beheerder. Alle transacties zijn inzichtelijk en gebeuren zonder tussenpersoon met een peer-to-peer netwerk. De koers is wisselend en dat maakt het voor beleggers interessant om in de bitcoin te investeren. Mocht je denken dat je alleen maar mee kunt doen als je een hele bitcoin koopt, dan kan ik je vertellen dat dit niet zo is. Je kunt namelijk ook investeren in een deel(tje) van een bitcoin.

Bitcoins zijn trouwens gelimiteerd en zo geprogrammeerd dat er in totaal iets minder dan 21 miljoen bitcoins vrijkomen. Daarna is de koek op en zullen er geen nieuwe bitcoins meer worden aangemaakt.

Hoe werkt het dan?

Ik heb die vraag ook wel eens gesteld en toen kreeg ik een heel verhaal over miners, bitcoin halving en koersen. Het is echt te complex om dat even in een blogje uit te leggen, dus houd ik alleen de grove lijnen aan. Als je er meer over wilt weten dan zijn er allerlei websites te vinden die je hierbij kunnen helpen. Ook kun je een expert in de arm nemen die je erbij gaat helpen en bestaan er voorlichtingsavonden, waar je meer te weten kunt komen over deze vorm van investeren.

Bitcoin-weetjes

Bitcoin is een decentrale digitale valuta die in een beperkte hoeveelheid wordt aangemaakt.
De bitcoin is onafhankelijk van banken, overheden en grenzen.
Het bitcoinnetwerk bestaat uitsluitend uit mensen die ook daadwerkelijk de bitcoin bezitten en/of gebruiken.
Om erbij te kunnen horen, moet je eerst een digitale bitcoinwallet aanmaken met speciale walletsoftware of met een speciale app.
Koop een bitcoin op een exchange website of accepteer bitcoins als betaling.
De transactie gaat van persoon tot persoon omdat er verder geen banken tussen zitten en dit houdt de transferkosten laag en omdat het digitaal (via internet) gaat, kan een transactie ook heel snel gebeuren.

Heb jij het lef?

Als je kijkt naar het huidige rendement van spaarrekeningen is investeren in bitcoins misschien nog niet zo’n slecht idee. Nog even en we kunnen allemaal over ons spaargeld negatieve rente betalen. Jammer dat ik dat 9 jaar geleden nog niet inzag…

liefs Marion

Extra info

Online oplichting
Erfrecht – Zo zit het in elkaar!
Pensioengat – Te weinig pensioen, wat nu?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

Bitcoins, heb jij het lef?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *