Niemand denkt graag na over het afscheid, maar laten we eerlijk zijn, we zijn inmiddels op een leeftijd beland waarbij we over het algemeen dichter bij het einde zitten, dan bij het begin. Hoe jeugdig we onszelf misschien nog voelen en hoe zorgvuldig we onze rimpels weg weten te werken. Onze eigen uitvaart is niet bepaald een onderwerp waar we graag bij stilstaan. Toch is het, net als belastingaangifte en tandartsbezoeken, iets wat we beter niet kunnen negeren. We verdienen immers allemaal een waardig afscheid, maar… die moet je wel kunnen betalen. De kosten van een crematie kunnen flink oplopen, en met de huidige inflatie is het verstandig om te weten waar je aan toe bent.

Kosten van een crematie
Dus, wat kost een crematie tegenwoordig? De prijzen variëren, afhankelijk van persoonlijke wensen en regionale verschillen. Gemiddeld kun je rekenen op een bedrag tussen de 4.000 en 7.000 euro. Dit omvat basiskosten zoals het regelen van de crematie, het verzorgen van de overledene, en het gebruik van faciliteiten. Maar vergis je niet, dit is slechts het startpunt. Extra’s zoals een luxere kist, bloemen, of een uitgebreide catering, kunnen de rekening aardig opstuwen.
Uitvaartcentrum
Bij een crematie kun je niet om het gebruik van een uitvaartcentrum heen. Hier vinden de plechtigheid en de crematie plaats, en de kosten variëren per locatie en gekozen diensten. Een eenvoudige aula is vaak goedkoper dan een sfeervolle ruimte met moderne audiovisuele apparatuur.
Overige kosten
Zaken zoals rouwkaarten, bloemen, en catering kunnen de totale kosten behoorlijk beïnvloeden. Het is dus verstandig om vooraf een duidelijk beeld te krijgen van de tarieven en mogelijkheden. Een andere kostenpost om rekening mee te houden is het vervoer. De traditionele zwarte rouwauto heeft zijn charme, maar wist je dat er ook opties zijn zoals een rouwkoets of zelfs een rouwfiets? Natuurlijk komen deze keuzes met hun eigen prijskaartje.
Asbestemming
Dan is de crematie achter rug, maar dan ben je er nog niet. Want tot slot is er de asbestemming. Er zijn verschillende mogelijkheden: de as bewaren in een urn, verstrooien op een speciale locatie of het verwerken van de as in een sieraad of tatoeage. Natuurlijk heeft alles een eigen prijskaartje.
Financieel gat
Ik snap dat het plannen van een crematie niet bovenaan je bucketlist staat, maar dat betekent niet dat we ons kop in het zand moeten steken voor de kosten. Je wilt ook de nabestaanden niet met een fiks financieel probleem opzadelen. Dus verdiep je er eens een en maak een begroting voor jezelf. Hoeveel denk je nodig te hebben? En zijn de huidige begrafenispolissen hiervoor toereikend?

Extra info
Grafrechten verlopen: wat kunt je als nabestaande doen?
Erfrecht – Zo zit het in elkaar!
Afscheid van je partner
Afscheid van je ouders
Bronvermelding
Tekst: Marion Middendorp
© Afbeelding: 123rf.com