Gezonde voeding

Gezonde voeding

Gezonde voeding is natuurlijk voor iedereen het beste en niet alleen voor “ons oudjes”. Maar tegenwoordig weet je toch eigenlijk niet meer waar je naar luisteren moet? De ene hype komt net om de hoek kijken of het is alweer verdrongen door andere inzichten met minstens net zulke enthousiaste aanhangers… Daarnaast weet je dat de kilootjes er helaas iets makkelijker aan blijven hangen dan toen je nog jong was. Zorgen dat je blijft bewegen, dus. Maar ja: toch die voeding! Ook daar is veel mee te bereiken!

Voor iedereen

Iedereen zegt het, dus het klinkt wat saai, maar zo is het nu eenmaal: eet gezond (dus voldoende groente, fruit én volkoren producten). Hiermee help je ook je stoelgang en verminder je het risico op bepaalde hartziektes en ben je ook nog eens goed bezig voor je hersenen. De kans op een beroerte verklein je hier namelijk ook mee. Eén keer per week vette vis is ook nodig.

Minder beweging

Ben je op de leeftijd gekomen dat je minder beweegt in je dagelijkse leven? Hou hier dan ook rekening mee met het eten. Je lichaam heeft dan dus duidelijk eveneens minder energie nodig. Blijf je net zoveel eten, dan bied je het lichaam dus overtollige voedingsstoffen aan, die, je raadt het al, omgezet worden in die leuke vetrolletjes enzo. Frisdrank, snacks, maar ook alcohol: zorg dat je hier verstandig mee omgaat! O ja, wil je lief zijn voor je botten, dan kan je overwegen om extra vitamine D te gaan slikken. Voor vrouwen wordt dit al aangeraden als je Sara eenmaal gezien hebt!

Zout: let op!

We weten het wel, maar het maakt het eten vaak net iets smaakvoller: zout! Maar helaas zoals met veel lekkers: teveel is nooit goed. Zout is slecht voor je hart. Het zorgt namelijk voor een hogere bloeddruk en dat wil je natuurlijk niet hebben. Dus verminder je zoutgebruik! Ook veel beter voor je nieren.

Suiker

Tegenwoordig is het gebruik van suiker aan veel kritiek blootgesteld. Suiker kan immers leiden tot vervelende ziektes zoals diabetes. Maar wat is nu wel en niet waar van alles wat geroepen wordt? Volgens het voedingscentrum is het gezond als je 40 tot 70% van de suikers uit het eten zelf haalt (dus niet uit toegevoegd suiker). Omdat koolhydraatarme diëten vaak onder die 40% zit, raden zij eigenlijk deze diëten af om een tekort aan vitamines, mineralen en bijvoorbeeld vezels te voorkomen. Natuurlijk is het wel goed om toegevoegde suikers zo min mogelijk te nuttigen. Je weet zelf eigenlijk best wel, welke producten dat zijn. Frisdrank, taart, toetjes, maar ook sauzen: ze geven geen of weinig goede voedingsstoffen, maar leveren wel een hoop calorieën. Lekker zoveel mogelijk laten staan, dus (jammer…).

Wat doet suikervrij eten met je lichaam
Het effect van suiker

Melk

Hier in huis is er wel eens discussie over melkgebruik. Ook hier hoor je heel verschillende geluiden over, die soms echt haaks op elkaar staan. Om dan toch maar af te gaan op de richtlijnen van het voedingscentrum: zij raden zo’n 300 tot 450 ml per dag aan. Melk is een belangrijke leverancier van calcium en die heb je als oudere toch al helemaal nodig. Zuivelproducten en vitamine D zijn dan ook nodig voor gezonde botten en daarmee verklein je uiteraard ook de kans op botbreuken. Het is wel verstandig om niet de volle varianten te nemen. Calcium zit net zoveel in magere of halfvolle producten, maar deze laatsten bevatten wel minder vetten! Naast calcium halen we ook eiwitten en de vitamines B2 en B12 uit melk. Het nuttigen van zuivel zou ook de kans op darmkanker verkleinen en het eten van yoghurt geeft een lager risico op het ontwikkelen van diabetes type 2.

Wel of geen roomboter

Tja, dan komen we bij het punt vetten en bij de discussie over wel of geen roomboter. Als je het voedingscentrum gelooft, kan je toch echt beter halvarine eten i.v.m. de vetten in roomboter. Ga je bij andere sites lezen, dan kom je op andere opvallende beweringen. Zo is roomboter een product met dierlijke vetten en zonder chemische bewerkingen. Het transvet is daardoor heel laag, in tegenstelling tot halvarine en margarine. Deze natuurlijke vorm van transvet is niet erg voor je, wordt er dan gezegd, terwijl de hoeveelheid transvetten in margarine/halvarine wel schadelijk voor je zijn. In andere landen schijnen deze transvetten al verboden te zijn. Lang leve internet, maar wie moet je nog geloven? Als in andere landen deze vetten verboden zijn, kan je inderdaad je afvragen waar we hier mee bezig zijn…

Extra info

Wat je kunt doen om de bloeddruk te verlagen
Problemen met spijsvertering
Leven met een Gastric Sleeve
The Green food bible
Meer blogs over gezondheid
Lekkere herfstrecepten
Wat eten we vandaag?
Ja ik kook, en wat dan nog?
Wat doet suikervrij eten met je lichaam?
50+ multivitaminen: onzin of niet?
Fitter worden als vijftigplusser met behulp van eiwitten
Het effect van suiker
Wat is goed voor je body

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
© afbeelding: 123rf.com

Gezonde voeding

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *